понедељак, 17. март 2014.

Jakobove kapice, Capesante, Escalops, Scallops - kako hoćete!

U skorije vreme, nešto od ovakvih stvari može da se kupi i u Srbiji. Skupo, ali može. U Mercatoru ih ima u redovnoj ponudi, pa ako odlučite da slavite, možda nekada možete sebe častiti jednim ovakvim savršenstvom!


Postoji nekoliko načina pripreme: 1. peći na tiganju, 2. peći u rerni, 3. japanci rade suši i poneka supa…. ali najbolji način ukoliko imate skill (veštinu, znanje), talenat i mogućnost je tiganj! 

Najveći problem kod ovih "jela" jeste cena koja jedina utiče na to da li ćete pojesti 5-6 savršenih scallopsa ili ćete se "šlepati" sa jednom ili dve školjke na tanjiru uz obilje nekakvog zelenila i pire-a ili kao predjelo (mada ja uvek pitam a šta dalje….). Dakle, njima je sve ovo sa strane nepotrebno! Sem čaše dobrog suvinjona :) Treba da budu sveži i da ih ima što više. Ne bih da zvuči bahato, nego više iskreno! Uz to vam treba savršeno dobar tiganj, malo soli, bibera i maslinovog ulja. Sve što dajem kao recept u prilogu je pitanje standarda odnosno novca, a ne potrebne dopune!

Faza 1. čišćenje i priprema:


Trenutno se scallops-i kupuju u obliku kao na slici levo ili kako bih ja rekla poluočišćeni. Bez gornje ploče što znatno otežava njihovu pripremu u rerni, jer je uobičajeno da se nakon čišćenja, pravljenja sosa, meso polaže u školjku i zaklapa odozgo pa se tako peku. U svakom slučaju deo koji je obojen narandžasto i malo tamnije krem boje je potrebno odstraniti. On nije dobar kada se peče. Sa njim eventualno možete napraviti sos, baš taj za rernu…. ali to drugom prilikom.
Nakon vađenja iz oklopa i odstranjivanja polukružnog dela koji je vezan samo jednom opnom i to je najbolje uraditi rukama, meso je potrebno dobro oprati i ostaviti na krpi da se ocedi.

Posolite ih samo sa jedne strane, može i malo bibera, mada je ne preferiram i zagrejte tiganj. Sipajte malo maslinovog ulja.

U zagrejan, ali baš zagrejan tiganj (esencijalno), sipajte malo maslinovog ulja i poređajte meso školjki. Scallopi se ređaju (na tiganj ide posoljena strana) u pravcu kazaljke na satu (ili obrnuto) ali u svakom slučaju u krug da bi znali tačno koju ste prvu stavili i kojim redom, pa se tim istim redom i okreću.

Kada dobiju boju sa donje strane (otprilike minut - dva - vidi sliku) posolite ih i sa nepečene strane i okrenite. Sačekajte još minut - dva sa druge strane da se ispeku i dobiju boju i napolje na tanjir!Koliko je tačno teško pogoditi minutažu pečenja da ne postanu gumaste čak i u kvadratnom milimetru, ja ne mogu da vam opišem! Ali ako vam se to desi, znajte upropastili ste jelo (kao neki od ovih)!

Ništa od mora i savršenstva!

Skupa vežba, zato se pridržavajte uputstva!

Desno slika - savršeno ispečenog sočnog scallopa.


Prilozi:
Može i ne mora - pire od karfiola ili salata od mešane zelene salate i greni smith jabuke.

Salata:
1 jabuka greni smith
300 grama mešane zelene salate (matovil, rukola, iceberg ili već po volji)
sok od pola limuna
4 kašike maslinovog ulja

Jabuku iseći kao na slici u tanke rezance (ne rendati, nego iseći). Salatu oprati i osušiti. Izmešati jabuku i salatu i preliti sa mešavinom pola soka od limuna i 4 kašike dobrog maslinovog ulja.

Što se tiče pirea od karfiola već sam pisala recept pa da se ne ponavljam, nalazi se na linku: ovde!
Jako pazite na gorčinu probajte ga prethodno, obavezno ga je kuvati u mleku a ne u vodi!

Sve zajedno servirati i uz čašu ledenog svežeg mladog sauvignon blanc-a (nikako barik) i proseko je prihvatljiv i eto simulacije raja na zemlji!

1 коментар: