субота, 02. март 2013.

Projektovanje i opremanje kuhinje - 2. deo


Šta je potrebno da znate kada krenete u projektovanje, opremanje i kupovinu kuhinje? Kako da odaberete tip kuhinje? Od čega vaš odabir zavisi?

Nakon uvoda o savremenoj kuhinji i postu - Savremena kuhinja - arhitekta Nataša Luxor nastavlja gostovanje na mom blogu....

Standardizacija širine elemenata je uglavnom jasna i dobro poznata. Svi elementi bi trebalo da budu širine 60, 45 ili 30cm. Kad je sudopera u pitanju ona može biti širine 80, 90 ili više (što zavisi od toga da li je jednodelna, dvodelna, trodelna…). Na tržištu ih ima najrazličitijih dimenzija i oblika. Usput rečeno, jednodelna sudopera se, naravno, ne preporučuje, jer proces obrade hrane zahteva bar dva dela, osim ako ne može drugačije. Frižider takođe može biti uži ili širi od 60cm, što može stvoriti probleme.

Dužina kuhinjskog niza u centimetrima trebalo bi da se završava deseticom ili peticom. Ako to nije slučaj, “ostatak” se kompenzuje maskom (a), obično istog materijala, teksture i boje kao kuhinjski frontovi. Primera radi kuhinjski niz od 220 cm može biti sastavljen iz sledećih elemenata 60+60+60+30+a, 60+60+45+45+a, 45+45+80+45+a (il.2.1) 

Il 2.1Da li treba birati šire ili uže elemente, e.g. širine 45cm, 60cm ili 90cm? To zavisi od širine kuhinje, a ne njene dužine kao što se možda očekuje. Ako je kuhinja uža, širina elemenata bi trebalo da je manja. A evo i zašto – kad je element uži, manja je i širina vrata, a širina kuhinje se određuje upravo prema tome koliko je prostora potrebno osobi koja otvara vrata donjeg elementa da se sagne, bez uvrtanja u stranu. 

Širina električnih uređaja je obično manja od 60cm i to za nekoliko cm, a između ostalog to služi da se oni mogu “ubaciti” u standardne kuhinjske elemente od “60”. Na taj način postiže se da kuhinja deluje urednije. Naime, u kuhinji se, praktično, ne može izbeći velik broj različitih elemenata, materijala, boja, svetla različite boje od lampica na električnim uređajima i dr. pa je dobro iskoristiti svaku mogućnost da se ambijent “umiri”. To je ideja iza uniformnih kuhinjskih frontova. Koliko daleko se može ići u prikrivanju električnih uređaja? Moguće je sakriti baš sve (il. 2.2-2.4).


Što se tiče standardizovane širine, ona ne bi trebalo da je manja od 180cm. U tom slučaju pogodno je koristiti elemente sa vratima širine 30cm. Ukoliko imate širinu od 160cm, ili čak 140cm), morate se dovijati. Bilo bi bolje da koristite elemente sa roll vratima ili elemente čija je dubina 30cm ili 40cm sa vratima od 30cm, ili da imate zavesicu umesto vrata (retro, rustičan dizajn kuhinje, koji može da reši prostorne probleme). Ako želite dvoredu kuhinju trebaće vam 240cm (eventualno 220cm, ili čak 210cm, ali nikako manje). Ako imate (solidnu) širinu kuhinje od bar 360cm, možete razmatrati i poluostrvo ili ostrvo, ali bolje je ipak da to ostavite za slučaj da imate bar 420cm širine kuhinje.

Postoji jedan jednostavan način da proverite da li imate substandardnu, standardnu, ili superstandardnu kuhinju. Izmerite površinu i dužinu maksimalnog mogućeg kuhinjskog niza (primenjujuci pravilo da rastojanje između dva naspramna niza nije manje od 120cm, kao i da kraći krak od dva susedna nije kraći od 120cm, da bi ga uzeli u obzir) i to će sve reći. Načelno, kuhinja sa (prekinutim, prelomljenim ili neprekinutim) nizom čija je dužina manja od 5m’ ili površina manja od 9m² je substandardna. Zanimljivo, kuhinja 5x1.8m (u koju može stati niz od 5m’, ili najviše 7.4m’) ima istu površinu kao prostorija 3x3 (u koju se može smestiti niz od 8.7m’), ali ima veći obim, što znači da je više materijala utrošeno u izgradnji (il.2.5).


2.5Ovo je ilustracija za projektantski paradoks “manje je skuplje”. Ovo je ujedno i potvrda za ono što su mnogi intuitivno prepoznavali – da ima nešto sumnjivo u tome što su ambijenti naših kuća i stanova tako teskobni u poređenju sa e.g. američkim, kakve vidimo u filmovima, i da je u suštini problema konceptualna greška, a ne materijalno siromaštvo, koje obično koristimo kao izgovor. Slično pravilu iz oskarom nagrađenog filma Ratatouille (2008) “Uvek ima hrane, za one koji vole da kuvaju”, moglo bi se reći i “Uvek ima prostora, za one koji vole da grade” (il. 2.6-2.7).

2.6
2.7

A ako je kuhinja substandardna – spremite se na dodatno angažovanje ili troškove, jer vam je najverovatnije neophodna improvizacija ili custom-made kuhinja.

Ako je kuhinja standardna (i standardizovana), dosledno se držite normativa i zahvalite Margarete Lihotzky.

Ako je kuhinja superstandardna, slobodno razmotrite dodatni prostor za skladištenja, drugu rernu, trodelnu ili četvorodelnu sudoperu, ostrvo… U svakom slučaju, pustite mašti na volju i zabavljajte se, jer ništa nije važnije od toga.


4 коментара:

 1. Kuhinju sam projektovala preko dva mjeseca i napravila sam preko sto planova ali sam napravila sve greške koje se mogu napraviti. Kod mene je 3 u 1 (kuhinja, trpezarija, dnevna soba) pa je boja morala biti prilagođena onim par komada namještaja što sam imala, mada je boja najmanje važna.
  Na prvi pogled moja je kuhinja velika, za naše uslove (ide na L, 3,8x2m), ali je skroz puna, više ni šolja ne može da stane. Nemam špajiz pa mi to dodatno otežava stvari.
  Ne preporučujem ugaone elemente, kako god da se naprave, nepregledni su i to je neiskorišten prostor. I bez obzira na mašinu za pranje suđa, obavezno uzeti sudoper sa dva korita, ne mogu da prežalim to.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Zakasnili smo sa postom u tvom slucaju, ali valjda ce nekom drugom biti od koristi!
   Do sudopere jos nismo stigli, ali se potpuno slazem sa tobom. Dva korita su zakon!
   btw. kako si resila aspiratore i ventilaciju?

   Избриши
  2. Veoma je teško bez špajiza. Ako je kuhinja, mala spas je u velikom špajizu.
   Sudopera bi morala imati bar dva dela iz higijenskih razloga. U jedno korito stiže hrana sa pijace za pripremu, a u drugo korite stižu prljavi sudovi. Ne bi trebalo da se mešaju. U profesionalnim kuhinjama te dve linije ne bi trebalo ni da budu blizu jedna drugoj.

   Избриши
 2. Kuhinju sam napravila prije skoro tri godine pa sam se sad saživila sa njom.
  Ventilacija kod mene nije bila problem jer živim u kući a kuhinja je na spoljnom zidu tako da smo probili otvor za odvod pare. Uzela sam teleskopski ugradbeni aspirator sa jednim motorom i zadovoljna sam.
  Kad sam pravila kuhinju, prvo sam kupila el. aparate (nešto ugradbeno, nešto samostojeće) ali aspirator nisam. Prve zime mi se pojavila buđ na lesonitu i u uglovima zidova (kuća nema izolaciju) a od kako samo stavili aspirator toga nema.
  Za stanove ne znam kako ide ventilacija, mnogi stavljaju odvod u odžak, tamo gdje je centralno grijanje dobro i gdje niko ne koristi grijanje na čvrsta goriva ali to je rijetkost. Mislim da stanovi, uglavnom, nemaju predviđen ventilator za odvod pare pa se koristi aspirator sa filterom.

  ОдговориИзбриши