недеља, 03. март 2013.

Kašikom po Budimpešti (prvi deo)


Jedna od prednosti kada se nađete u Subotici za vikend, je što za isti vremenski period ukoliko se odlučite na put, možete biti u Beogradu ili Budimpešti.

Svake nedelje u Budimpešti održava se Design sajam, nedaleko od poslastičarnice Žerbo (100 metara). Nešto slično kao Mixer design food u Beogradu. Za ovu nedelju sajam je bio rezervisan za hranu (ne znam da li je to tako inače). Mnogo malih proizvođača raznih namaza, džemova, suhomesnatih proizvoda, kolača, pralina, začina itd...

So
Čvarci od magulice
Najveća gužva kod štanda za Macaronse :) Razlika u odnosu na Beograd se ogleda u lošijem prostoru (da ne kažem ružnijem), ali higijenski perfektnom i mnogo većem izboru začina i pre svega soli, a onda i po veličini sajma i raznovrsnosti samih proizvoda. Cene su približno slične našim, možda malo niže. Na pr. deset štapića dobre Madagaskar vanile možete pazariti za 1000 forinti. Ogroman izbor suhomesnatih proizvoda od mangulice je nešto što u svakom slučaju nikako ne treba zaobići. Favorit: terrine od jezika mangulice (slika desno ispod).Ukoliko se odlučite za kućno snabdevanje, u malo većoj prodavnici (tipa našeg Mercatora), otvara vam se mogućnost da u ogromnom izboru hrane potrošite pravo bogatstvo... Cene jesu niže od naših, ali je kontrola zbog izbora nemoguća!

Ipak, ako ste već u Budimpešti i imate vremena i mogućnosti, i sajmove i shoping možete preskočiti i umesto toga, ono što će sigurno biti iskustvo koje menja percepciju o hrani, vinu, kulturi, uživanju i što se pamti do kraja života je poseta jednom od restorana sa mišelinovim zvezdicama.

Ako ste fun hrane i vina, onda bih rekla da je to ultimativno i MUST po cenu da preskočite nove čizme ili naredne dve nedelje živite samo na salati (svejedno će jedan period nakon ovog iskustva sve biti manje - više nejedljivo).

Meniji u ovakvim restoranima pružaju vam mogućnost da poručite "celovečernju zabavu" (tasting menu), sa nekoliko (pet ili više) tanjira savršene hrane. Svako jelo je pažljivo i odlično upareno uz čašu vina.
Postoji mogućnost da sa celog spiska izaberete samo jedno ili dva jela/predjela, koja su u tom slučaju veće i dovoljne porcije za sasvim pristojan obrok.

Ako se odlučite za dugu večeru koja će vam ulepšati život (vreme trajanja 4 sata), evo šta vas očekuje:

Hungarian Evolution Menu

Nakon izbora ovog menija, stižu kolica, gde se nalazi desetak vrsta peciva i hleba, toplih rađenih svakodnevno u restoranu, gde birate selekciju koju želite u malom ili velikom tanjiru. Uz selekciju hleba dolaze i tri namaza: sir, puter i puter sa mangulicinim čvarcima (apsolutni favorit).


Ubrzo stiže i predjelo od kuvara, da se malo zabavite dok ne krenu vaša odbrana jela sa menija.


S obzirom da vam prvo vino stiže praktično tek uz prvo jelo, potrebno je dodatno da poručite i neku čašu proseka... ili čašu sauvignona blanc.

Napomena: kao i u svim normalnim državama koje imaju svoje vinograde i svoje proizvođače vina (što je slučaj sa Mađarskom), na vinskoj karti je skoro nemoguće naći vino koje nije Mađarsko (maksimum u odnosu na vinsku listu je 3% ili manje stranog-uvoznog).

1. Hungarian sturgeon caviar with cauliflower puree, vegetables, black soil
2. Marinated goose liver with plum textures3. Danube salmon, lukewarm potato salad, crispy veal
4. Mangalitza marmalade with lentil foam, charbroiled mangalitza loin with lentil5. 21st century Somloi spongeMnogo slika govori mnogo više od mnogo reči. Svaki tanjir savršen. Da ne dubim mnogo, nije mi namera da se ovde bavim kritikom jer je ovo sve ionako sedam nivoa ispred bilo čega u Srbiji i od većine restorana u svetu... (iako bih imala par reči o dunavskom lososu :)).
U svakom slučaju, guska, džigerice i desert u kombinaciji sa varijantom slatkog Mađarskog vina je pravi "udarac" na čula i ta vrsta harmonije se nikada ne zaboravlja!Нема коментара:

Постави коментар