уторак, 25. децембар 2012.

Challah hleb


Evo mene opet sa hlebom!
Recept sa Milinog bloga (ovde) a u gostima Milica - Poljubi kuvaricu (već poznata pekarka). Znači nema mnogo razmišljanja!
Recept da se ne ponavljam ponovo u gram, savršen, a hleb, sad mi je jasno odakle ona izreka "mekan ko duša".
Citiram

"Potrebno:

300 grama mekog brašna
10 grama kvasca
100 ml tople vode
35 grama putera
1 jaje
supena kašika meda
kašičica soli
0,12 grama šafrana (kotanyi pakovanje)

Za premazivanje i posipanje:
jedno žumance sa kašikom vode
mak

Priprema:

Stavite kvasac u malo tople vode da naraste. Pomešajte brašno i so u činiju i dodajte kvasac koji je u međuvremenu narastao. Dodajite vodu postepeno u brašno , i počnite da mesite. Odmah dodajte i rastopljen puter, jaje , kašiku meda i šafran. Zamesite glatko testo i stavite na toplo da raste. Ja uvek prekrijem činiju sa testom plastičnom kesom i prekrijem krpom. Pokazalo se da ovako hleb najbolje raste. Posle 45 minuta “odmaranja” testa, premesite ga i ostavite još sat vremena da raste. Nakon toga zagrejte rernu na 200 stepeni i premesite hleb još jednom, ali ovoga puta napravite pletenicu i stavite u podmazan ili pek papirom obložen pleh. Pletenicu pravite tako što celu količinu hleba podelite na tri jednaka dela, od svakog napravite tri dugačka štapića i ispletete je. Opet ga pokrijte kesom, ali gledajte da ipak ima malo lufta da se kesa ne zalepi. Dok se rerna greje, pleh stoji na ringlama i ta toplota čini da neverovatno lepo raste. Kada je rerna zagrejana, premaite ga sa žumancem iu koje ste dodali kašiku vode i pospite makom.

Hleb se peče na 200 stepeni oko 25 minuta do pola sata, ali to naravno zavisi kakva vam je rerna."


Ono što vas čeka, a na šta moram upozoriti je jedna vrlo lepljiva masa, za koju ja volim da kažem da je morate "mesiti u vazduhu", jer praktično čim je ostavite na 3 sekunde na bilo kojoj površini, već je problem podići i nastaviti sa radom.

Hleb je izuzetno guste i mekane sunđeraste strukture istovremeno. Kao nekakav gusti oblak... Mera je dovoljna za 4 osobe (iako će vam se možda učiniti relativno mala vekna)...
I na kraju sačekajte to poslednje dizanje kako valja i onda premažite žumancem. Nisam čekala dovoljno i zato moj izgleda malo "procvalo" iako mu to ništa nije poremetilo strukturu iznutra. Nemam rernu ispod šporeta, nego je na višljem mestu i jako je dobro izolovana (nema propuštanja toplote), pa ne mogu prihvatiti savet dizanja na plotni! I na ovu zimu teško mi je da smislim "toplo mesto" :)

Pozdrav za Milu i Milicu!

Čekam brioš!!! :)))


3 коментара: