субота, 27. октобар 2012.

Savremena kuhinja by Nataša Luxor


Prvo gostovanje na mom blogu upravo sledi od strane moje odavno prisvojene rođake. Volim da je predstavljam kao jednu od najboljih arhitekata na ovim prostorima i šire - Nataša Luxor. 
Tema naravno vezana za kuhinju. 
Ovom prilikom joj zahvaljujem što je podelila svoje mišljenje i kratak info o savremenoj kuhinji, kao što se nadam da je ovo samo početak postova koji bi eventualno bili od pomoći svim ljudima u osmišljavanju svojih savršenih kuhinja.


Savremena kuhinja by Nataša Luxor

Prototip kuhinje kakvu danas poznajemo napravila je bečka arhitektica Margarete Lihotzky 1926. godine pod nazivom Frankfurter Küche – frankfurtska kuhinja. Bila je jedna od  umetnika koji su delovali u  "širem" kreativnom okruženju Bauhausa („Bau-haus“, ne „haus-bau“). One koji ne prate dizajn, podsetiću da je u ovoj školi je nastalo vise legendarnih artefakata na koje smo se toliko navikli, da ni ne primećujemo da nisu postojali oduvek (il.1 i 2.).

Il. 1
Il.2

Ali, vratimo se temi. Gospođa Lihotzky je bila veoma zanimljiva osoba, a bila je i prva studentkinja arhitekture na Kunstgewerbeschule ikada (danas je to Univerzitet primenjenih umetnosti u Beču). Radila je u četvoročlanom timu arhitekte Ernsta Maya, na izgradnji ogromnog broja stanova i komunalnih objekata u Frankfurtu. 
U skladu sa svojim izrazito levičarskim uverenjima, kasnije je izgradila (između ostalog) Magnitogorsk za 200 000 stanovnika, u okviru sovjetskog petogodišnjeg plana, sa istim arhitektonskim timom. Iz ovog kratkog opisa, može se videti da je bila veoma zauzeta žena, racionalna i posvećena ideji o udobnom životu običnog čoveka, kao i da joj je efikasnost bila veoma važna, a da je pri tom bila svesna da se ona na duge staze ne može ostvariti bez optimalnog komfora. Te vrednosti ugradila je i u svoj projekat standardizacije kuhinje. Kako je to izgledalo može se videti na fotografijama ispod.

Il.3
Il.4
Il.5

Il.6
Il.7

Naročito je simpatičan detalj tipske kutije za namernice koji je upotrebljen na skoro barokno-dekorativan način (il.3) uprkos svojoj jednostavnosti (il.6). Ako pažljivo pogledate, videćete da visina svih donjih elemenata nije ista kao što je to danas uobičajeno. Na ovo pitanje ćemo se vratiti kasnije, a sada da završim ovo malo putovanje u prošlost. Mora biti da je mnogo ljudi (posebno žena) mnogo puta sa zahvalnošću pomislilo na svoje udobne kuhinje, koje su se zasnivale na poboljšanom konceptu Margarete Lihotzky, jer je ona u poslednjim decenijama XX veka doživela opšte društveno priznanje i umrla u miru u svojoj 103. godini.

Od nastanka savremene kuhinje 1926. do danas, bitno su se promenili materijali i tehnologija, ali se koncept nije promenio u suštini. Dobar projekat kuhinje se i dalje oslanja na nekoliko principa, koje bi bilo potrebno manje ili više pojasniti: standardizaciji širine elemenata, ergonomskoj visini elemenata, valjanom osvetljavanju i vetrenju, maloj „kilometraži“ i primerenom ambijentu.

Naravno postoji razlika između „kuhinje za svakog“ i „kuhinje za nekog“. Da bi se dobilo ovo drugo, potrebno je osnovne principe spojiti sa stvarnim potrebama i kapricom, a važno je zadovoljiti oba, koliko i biti svestan razlike između jednog i drugog, u svakom trenutku. U redu je i ako imate potpuno nerazumne zahteve. Dobro se zamislite nad njima i ako oni proističu iz iskrene potrebe, a ne nerazumevanja, učinite nemoguće i ispuniti ih sve. Kada su zahtevi rezultat zbunjenosti, onda se treba dobro zamisliti nad samim sobom, onda potražiti pomoć nekoga arhitekte koji će to razmrsiti, pa ipak doći do kuhinje koja prevazilazi sva očekivanja. 
U svakom slučaju, ne odustajte. 

Samo vi sami možete sebe sprečiti da imate savršenu kuhinju, isto kao što samo vi sami sebe možete sprečiti da imate savršen obrok.
Izvor ilustracija: http://en.wikipedia.org

Нема коментара:

Постави коментар