понедељак, 17. септембар 2012.

Pečena patka sa pireom od bundeve

Domaća Subotička patka :)

Ulazi Milica (moja sestra) u kuhinju, pogleda u tacnu (na slici) i kaže: U jbt imamo Labuda za ručak!

Čekam ovih dana da mi donesu nekoliko divljih patki (imamo lovca u familiji), pa se pripremam i proučavam recepte, ali pre neki dan sam imala sreće... Mama je u Subotici pazarila jednu domaću patku. Pokušala sam da je pripremim u dve varijante. Prva je bila sa pireom od bundeve kao prilog, a druga sa pireom od celera i sosom od pečurki sa malinama (ovaj recept će sačekati neki drugi post ili verovatno divlju patku).

U pečenju patke se baš nisam proslavila. Odmah da vas upozorim potrebno je stvarno bogato iskustvo i znanje da bi ovo meso bilo savršeno.
Znam da postoje varijante da ih pečete 4 sata u rerni dok se ne raspadnu, sa nekakvim narandžama i raznim začinima, ali to sam ovog puta htela sve da izbegnem. Što zbog brže pripreme, to i zbog toga što mi već dugo prave zazubice sa onim klipovima "medium" pečene patke sa hrskavom kožom!
Patka kao i govedina, dozvoljava da na pr. od pačijih grudi napravite "rare" ili medium, dakle da je ne pečete do kraja za razliku od piletine ili ćuretine, međutim.... Meni u oba slučaja to nije uspelo i zato mislim da će vreme koje ću napisati u receptu biti taman dovoljno za sledeći put kao pun pogodak onoga što želim da pojedem :)
Postizanje hrskavosti spolja i "medium" efekta mesa verovatno će čekati još nekoliko pokušaja, ali u svakom slučaju patka je stvarno odlična promena na meniju i dobra je u ovoj varijanti, naročito ako ste ljubitelji "well done".

Potrebno za 4 osobe:

1 patka
(od patke koristimo prsa, batak i karabatak zajedno i mali batak od krila, mada ako kupujete patku koja je već isečena, predlažem da kupite samo prsa i to obavezno sa kožom!)
Od ostatka skuvajte supu :), kosti u nekoliko opcija mogu da se koriste za sos, ali to drugom prilikom...Pire od bundeve:
1 bundeva
50 ml neutralne pavlake
20 grama putera
so, biber
muškantni oraščić

vreme pripreme 45 minuta

Priprema:

Bundevu presecite uzdužno na polovine, stavite papir za pečenje u pleh i na pečenje u rernu na 200 stepeni otprilike 30 minuta. Kada je bundeva pečena (mekana), okrenite polovine, izvadite kašikom unutrašnjost, stavite u blender. U posebnoj posudi na laganoj vatri zagrejte neutralnu pavlaku i rastopite puter. Prelijte preko bundeve, uključite blender, i miksajte do mase pirea, dodajte biber, so i muškatni oraščić po ukusu.

Patka sa pireom od bundeve
Prsa i batake posolite i začinite sa malo mlevenog bibera. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju. Batak i karabatak pecite 4 minuta sa jedne strane i 4 minuta sa druge strane, a prsa 2 minuta sa jedne strane, pa 2 sa druge (uvek prvo pecite stranu na kojoj je koža).
Nakon toga ubacite sve u pleh za pečenje i stavite u rernu koja je prethodno zagrejana na 200 stepeni da se peče 12 minuta. (ovo mislim da je konačno dobra vremenska mera, prethodno pečenje je bilo 17 minuta i bilo je previše).


Isecite prsa, i batake i servirajte sa pireom.
Нема коментара:

Постави коментар