недеља, 03. јун 2012.

Pohovane Lignje i salata od krastavaca i šargarepe
Za lignje:
500 grama lignji
150 grama kukuruznog brašna
5 klinčića
5 zrna bibera
5 zrna komorača
malo cimeta
biljno ulje za prženje
Za salatu:
1 krastavac
1 velika šargarepa
listovi korijandera
1 kašika ulja od susama
3 kašike sirća od pirinča
soli, libera

količine za 2 osobe
(ovaj post će dobiti update na cenu, jer je moja draga sestra zaboravila račun u prodavnici, pa tako nisam u mogućnosti da kalkulišem), ono što sam juče pazarila jeste sirće od pirinča 240 dinara bočica i ulje od susama (prženog) 450 dinara boca od 250ml

Priprema lignji:
Najveće smaranje u ovom receptu je čišćenje lignji, najduže traje i zahteva strpljenje. S obzirom da ne živimo pored mora, a većina ni pored ribarnice koja ima sveže lignje, velika je verovatnoća da ćete kupiti pakovanje od 500 grama nekih zamrznutih (piše očišćenih na pakovanju, ali nisu do kraja). Ako ste to uradili, morate se potruditi da sve nepotrebne smradove iz lignje izbacite! To bi značilo da pod mlazom hladne vode odstranite kožicu sa lignje, tanka je i lako se skida. Zatim, rasečete lignju na pola, otvorite obe polovine i svu sluz koju ima skinete sa nje, nožem (na primer kao kad čistite creva na svinjokolju :), što ne verujem da većina ima praksu, znam da nije kulinarski izraz ali bolji ne znam: "obrijte" im sluz). Lignje zatim još jednom oprati i ocediti (osušiti u nekoj krpi).
Postoji još jedan trik koji rade kuvari, a to je da lignje ovlaš naprave rezove po spoljašnjoj strani, odnosno naprave mrežicu, ali to sam odlučila da radim kad dobijem neku džinovsku i debelu. S obzirom na ove koje sam imala na raspolaganju, nije bilo realno da se više bavim istim!
Uzmite čašu vina, da iskulirate ovaj smorovski zahvat. Neki ledeni sauvignon blanc, će vam odlično prijati i uz ovu klopu i da popraviti vašu kreativnost i volju za radom!

U kukuruzno brašno ubaciti smesu začina koju ćete prethodno izlupati čekićem u nekoj krpi (ako nemate neku fancy posudu u kojoj to radite), a koja sadrži, biber, klinčiće i komorač. Sipajte to u brašno, dodajte i malo cimeta pa sve to posolite i promešajte prstima. 
Ovde postoji opcija da ubacite mešavinu 5 kineskih začina (kao gotovu pripremljenu umesto svega ovoga što sam navela), ukoliko to nemate kod kuće, potrudite se da ne izbegnete ni jedan začin koji sam navela bez obzira da li ga volite ili ne (ili ste tako istripovali).

Ubacite lignje (upohujte). Ako nemate živaca da pohujete jednu po jednu, ubacite neku manju količinu, ali obavezno pre ubacivanja u vrelo ulje, kroz veliku cediljku prosejte da izbacite ostatak brašna.
Ako to ne uradite, ostaće vam grumenje od brašna, koje će se zalepiti za lignje, to brašno će pokupiti višak ulja, pa će vam lignje bez obzira da li koristite prvo sveže, ili neko drugo ulje svejedno povući "uljani" miris i velika je verovatnoća da će taj višak goreti po tiganju, znači celo jelo će vam se usmrdeti kao i uvek kad pohujete, a to pažljivo ne radite. Lignje se peku relativno kratko možda 2-3 minuta uz jedno prevrtanje. Nemojte ih peći previše jer će postati previše tvrde. Probajte u toku pečenja, to vam je najbolji savet koji mogu da dam! Nakon što ih ispržite, lignje stavite na neki papirni ubrus nakon prženja da pokupi višak masti.

Priprema salate:
Salata je pravi odmor u odnosu na lignje. Ljuštilicom isečete krastavac i šargarepu (kao na slici), dodajte susamovo ulje, pirinčano sirće i malo svežeg korijandera (može i peršuna). Promešajte.

Servirati na tanjir tako što prvo stavite šaku salate, ili polovinu od ove količine i preko toga stavite lignje. Opciono dodajte i krišku lajma ili limuna.

Da nema čišćenja i ako ste srećni da imate već sveže i očišćene, rekla bih da je vreme pripremanja celog ručka 10 minuta, ali ako ste imali lignje kao ja u ovom slučaju i niste sami hobotnica da očistite u nekom roku od 2 minuta, produžavam vreme na pola sata!


Нема коментара:

Постави коментар