субота, 09. јун 2012.

Krompir goes to Hollywood!


Šta vam prvo padne na pamet kad neko kaže krompir?
Rupa na čarapi! Pazi kako voziš, ne voziš krompire. Glava ti je ko krompir - znači ružna! Sve što je negativno vezuje se za krompir. Kad bi se negde dodeljivao zlatan krompir niko se ne bi prijavio za nagradu. To generalno govori o tome koliko tretiramo krompir i kako se prema njemu odnosimo.

Ne postoji pijaca ili prodavnica u kojoj možete naći kvalifikovan odgovor kakav krompir prodaju odnosno šta kupujete. U Srbiji se krompir deli na: crveni, beli, mladi i stari, što znači kada kupujete krompir kupujete mačku u džaku (zato se valjda i krompir prodaje u džaku).

Kad već ne znate šta kupujete, postoji način da proverite/saznate šta ste kupili!

U hladnu vodu koja treba da ima odnos cca 110 grama soli na 1 litar vode (11% soli u vodi), stavite svoj krompir, ako ispliva na površinu to je krompir za koga treba da se udate/oženite. Taj krompir garantuje superioran ukus, perfektnu teksturu i najlepšu zlatno smeđu boju u toku pečenja. Ako ostane na dnu, zaobilazite ga u širokom krugu, jer ima viška vode, biće uparen, nema dovoljno šećera - neće nikada porumeneti.
(kompresovani izvor informacija od gostujućeg kuvara u našoj kuhinji iz milja zvanog: "Men with a pan"!)

Zamislite scenu: Zovete prijatelje na večeru i kažete im donesite bocu finog vina, spremam za svakog po jedan krompir!

Kako od ružnog pačeta (krompira) da napravite labuda u tanjiru?

Potrebne namirnice:
2 velika krompira (600-700grama)
50 grama putera
2 čena belog luka
šafran pola grama
sok od pola limuna
malo maslinovog ulja
soli, bibera
(količina za 2 osobe)
Ukupno: 130 dinara
cena po obroku 65 dinara

Priprema:
1. Preliv
Ulje i puter sa  belim lukom:
Staviti malo maslinovog ulja u posudu, 25 grama putera i 2 čena belog luka. Zagrevati 10 minuta na tihoj vatri (60 stepeni). Procediti i ostaviti na toplom.

Oprati i sa metalnom žicom ižuljati krompir do nivoa  da ne poremetite strukturu kožice. Nikako guliti! Iseći krompir kao na slici. Zaseći oko 75% u dubinu za svaku krišku, esencijalno je da krompir ostane u svom obliku. Za veličinu krompira cca 350 grama, treba da dobijete pibližno 35 kriški (zalogaja, 15 gutljaja vina)...
Potopiti ga u hladnu vodu u koju stavljate šaku soli i sok od pola limuna 5 minuta. Najbolje bi bilo, dok je u vodi da ga prstima raščešljate, odnosno prevlačite prstima po rasečenom delu simulirajući sviranje na klaviru tako da slana voda i limun prodru u svaki deo i speru višak skroba u unutrašnjosti krompira.
Izvadite krompir iz vode, obrišite ga spolja i stavite na aluminijumsku foliju u tepsiju ili pleh.
Prelijte ga sa oplemenjenim uljem koje ste ranije pripremili. Budite pažljivi i trudite se da ulje uđe ravnomerno između svih listića.Staviti u rernu na 200 stepeni, sat vremena. Nakon pola sata okretanje za 180 stepeni.

2. Preliv
25 grama putera istopiti na tihoj vatri i dodati pola grama šafrana. Ostaviti 10 minuta na nizoj temperaturi (60 stepeni).

Izvadite krompire iz rerne nakon pečenja, pobiberiti i posoliti ih sa krupnom soli (ne plašite se soli u ovoj fazi), i prelijte sa drugim prelivom (puter i šafran) neposredno pred serviranje.


Uobičajeno uz krompir najbolje što možete da uparite je šardone, jer ni jedno ni drugo nemaju poseban karakter. Recept koji spremate zahteva šardone barik jer krompir će biti hrskav i bademast spolja, a puterast i paperjast iznutra!

P.S. Na današnji dan posle 10 godina, dozvoljen nam je izvoz krompira u EU! Statistika kaže da se u Srbiji jede 35 kg krompira po glavi stanovnika godišnje, dok se u Evropi jede oko 75 kg. Konačno su naši krompiri prošli test, pa u to ime slaviću krompir ovih dana!


2 коментара: