четвртак, 24. мај 2012.

Uvod u kuvanje na grame i dinare!

S obzirom da je deo o meni ograničen na 1200 karaktera, "Uvod" u blog je proširena verzija objašnjenja naslova i sadržaja.


U kući su me nakon prvog skuvanog obroka nazvali kuvarica na grame, pa je to bio jedini logičan naziv za blog i kao takav već određuje stil moje kuhinje.

Vaga u kuhinji je osnovi pribor za kuvanje, nabavite je pre bilo kakvog posuđa.
Moja je rođendanski poklon, ali pouzdano znam da u Rodić megamarketu možete nabaviti za 1599 dinara, odnosno za istu cenu da je poručite.


http://www.tehnomanija.rs/kuhinjske-vage/clatronic-kuhinjska-vaga-kw-3366.html


Osim vođenja računa gramaže u receptima, vodite računa i o količini porcije i hrane koju servirate ne tanjiru!


GURMANLUK NIJE KRKANLUK!

Teško je bilo početi sa kuvanjem, jer ni u roditeljskoj kući nisam imala obavezu da se bavim hranom niti pomažem u kuhinji, te sam u svoju novu kuhinju nakon preseljenja ušla kao totalni kuvarski debil.

Emisije sa kuvanjem su mi bili omiljeni "ženski" sportski kanal u kući, s tim da sam, kao i većina muškaraca koji samo gledaju prave sportske, samo sedela u fotelji sa daljinskim, pravila se pametna i komentarisala "E, kako si ovo mogao da promašiš!" :)

Novi horor sam doživela kad sam krenula u prvi šoping, nakon višesatne akcije u megamarketu, vratila sam se kući sa punim kesama nepotrebnih i nerazumljivih začina, namirnicama koje ni najiskusniji kuvar, ne bi mogao da upari, sa praznim novčanikom i punim frižiderom nekih "lepih" teglica  NIČEGA!

Poslednji otpor prema kuhinji sam opravdala svima sa rečenicom: "u restoranu je sve jefitinije kad izračunaš"!  što je bila totalna istina, jer je svaki moj šoping od kojeg ništa nije moglo da se skuva bio skuplji od prosečnog obroka u restoranu.

Onda sam shvatila da moja želja za vrhunskim obrocima i uživanjem u zalogajima punih mirisa i ukusa, zahteva ozbiljnu reorganizaciju mozga. Kao najgora ludača sam downloadovala sve aplikacije za kuvanje i konačno uspela da obavim kupovinu kako valja! Ozbiljan korak za svaku domaćicu/kuvaricu je dobar i organizovan šoping.

Sem što ću pokušati da budem najpreciznija moguća kad su u pitanju recepti i potrebne količine namirnica po osobi, procedure kuvanja, trudiću se da vodim evidneciju kolika je cena za svako jelo.


Nikakve posebne nabavke nisu u pitanju, već samo bolje snabdevena lokalna prodavnica na Vračaru u mom konkretnom slučaju. Mene Kalenić pijaca nije videla mnogo puta u životu.


Sigurna sam da će svako ko se odluči za određeni recept biti srećniji ukoliko zna koliko će ga to zadovoljstvo koštati, a na kraju i izbaciti zablude svih onih koji misle da je sve što izgleda  lepo istovremeno sigurno jako skupo i komplikovano ili obrnuto.9 коментара:

 1. Dobro došla, sa uživanjem ću te pratiti :)

  ОдговориИзбриши
 2. Bjanka, dobrodosla u ovu nasu veselu kulinarsku zajednicu!

  ОдговориИзбриши
 3. Super da si me nasla da te i ja mogu pratiti :D Volim i ja vagati, baš volim, važem i rižu prije kuhanja, uvijek!! Pozdrav!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pa ti sestro Biftek i Merlot! Nije bilo sanse da te promasim, shvatices vec vremenom ;)

   Избриши
 4. Куварски дебил :)11. април 2013. 09:13

  Поздрав! О каквим "куварски апликацијама" говорите у овом посту? Значило би ми много!

  ОдговориИзбриши